User Name
Password

Go Back   Planetarion Forums > Non Planetarion Discussions > Programming and Discussion > Hardware and Tech Support

Reply
Thread Tools Display Modes
Unread 11 Oct 2005, 09:55   #1
JammyJim
Godfather
 
JammyJim's Avatar
 
Join Date: May 2000
Location: England
Posts: 5,231
JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.
IDE to SATA Guide

This is a brief guide to Getting Windows to see your new SATA Drive and also cloning your entire old HDD across to the new Drive (including the operating system) so you can boot from the new SATA drive.



After spending 6 hours learning just about every way to bugger up the pc doing this upgrade I thought id share with you guys the problems and solutions.

This is just an explanation of what to do if you have an IDE based HDD currently and wish to upgrade to a SATA based drive on Windows XP.


Presuming you wish to keep your current files/folders etc read on :


The first package you may want to look into is Acronis True Image
http://www.acronis.com/download/

This piece of software is a trial version but will run fine for 30 days. It is capable of cloning your entire old hdd and putting it on the new one.
Download it and install it.


Stage 2 : Installing the SATA Drive

You should already have basic knowledge of how to install things on your pc so im not going to tell you to insert screw into hole and turn type stuff. The SATA connector either came with the hdd or more likely the motherboard if you built it yourself. The power for the Sata can either come from an adapter which takes a regular molex and turns it into a Sata power lead or from the PSU itself. Mine came from the PSU so no real issues here.

Stage 3 : Install SATA drivers into Windows which can be located either on your mobo driver CD or from your motherboard website maker. (might need a reboot)

Stage 4 : Getting windows to see the sata drive.
Goto Start - > Control Panel -> Administrator Tools - > Computer Management

At the bottom there will be 'disk management'. Click this and your unformatted new drive should appear in the list. Right click it and hit format. Once this has been done windows should be able to see it. (assign a drive letter too if you wish)

If you want you can leave it like this and just use the new drive for storage. However if you want to burn your old hdd to the new one then read on :


Stage 5 : Run the True Image 9 Software from acronis and select 'clone hard drive' or somesuch. (its fairly obvious which one). Follow the on screen instructions and make sure you dont **** up by telling it to clone your new drive to your old (major data loss ahoy !)

This is where things get a bit odd with Acronis. It will tell you to reboot so it can perform the clone procedure. If your system was anything like mine it will reboot and load partially into windows (the mouse lights came on). However the screen will remain blank. THe hdd will churn and the hdd light on the front will be going crazy. This is basically acronis copying across your entire hdd to the new SATA Drive. Leave it for around 1 to 2 hours depending on how fast your old drive is and how large it was. Once its 'done the job' the pc automatically restarts back into windows on your old hdd.

p.s. An alternative to the Acronis software is Norton Ghost which i had problems with. It does it all through windows and allows you to piss about whilst its performing the cloning procedure. However it also assigned a drive letter to the drive which meant that when I came to the final phase of this 'setup' my new 'primary' hdd was on drive letter f:\ instead of c:\. Im not sure whether this was my fault or Nortons but its upto you which you use.

Once acronis and its black screen are done and your back in windows. Click my computer and double click the new drive. You should be able to see an exact copy of your old hdd on it except theres about 100x more space free (hopefully).

Stage 6 : Get the SATA drivers from your motherboard website and load them onto a floppy disk. This is essential.

Stage 7 : Turn your pc off and unhook the old IDE cables. You can take out the molex power supply to it as well if you wish although its not necessary. Reboot the PC and head into your bios by pressing delete or f1 (or whatever). Find the part in the bios where you can select boot priority and which disk to boot from. Change it from your IDE to SATA drive. Your computer will restart.

Now this is the problematic bit. In some cases you have just finished the entire procedure. In mine i hadnt. I had another 4 hours of pain on the way. If it boots into windows and the hdd is on c:\ (your new sata) then give yourself a clap.

For those who live in the real world where Winxp is not 'the shit' but is infact 'a shit' read on :

If your PC, once it hits windows, reboots with a brief BSOD you need to go and find your winxp cd. Pop it into the drive and make sure it boots from the cd when your prompted to hit 'any key to boot from cd'

Windows install will begin loading. When you are prompted to hit F6 to install 3rd party RAID or SATA drivers hit F6. (this is important). (it wont promot immediately either but make sure you hit F6 or it wont see your hdd)

You now have two options. Either you can try and repair Winxp or you can do a fresh install. I suggest a fresh install because i had numerous problems with it repairing the installation. Follow the onscreen windows prompts for either. (You will need your sata driver disk at this point - oh and make sure you dont bugger about with the file partition on the new disk because it will most likely format it - keep everything 'default' it should find the old winxp installation so tell it to just install over or repair it (whichever you want to try)

If you do a repair and it works : hurrah you win
If you do a repair and things are a bit ****ed then i suggest you rerun windows setup and install from scratch a fresh install. ( I had to do this )


If you choose to do a fresh install : Once windows is back up and running and youve lost all your startmenu / dll files etc you can start rebuilding your startmenu and my documents by simply copying across your 'old' my documents etc in c:\documents and settings into your new folder. ( both shoudl be listed because it wont have overwritten your old stuff).

If you have a fresh install you will also be facing the likely possibility of installing service pack 2 among other things.

This is the most vitally important part :
once WinXP has rebooted in after a fresh install of the operating system get your motherboard cd driver disk and install the winxp Sata/ Raid drivers before you install sp2 or anything else.

Not doing this will land you back in square one with windows in a BSOD reboot cycle (i know because it happened to me). youd think installing the drivers when it prompted for them during the windows installation would be enough but seemingly not.

Get Winxp back upto a decent level of 'fixedness' and begin getting all your old program file entries working.

An easy way to get some stuff working is either to reinstall it or if you cant find the CD get the trial version off the net (I had this problem with an Adobe install. I have no idea where the hell the CD is for it so ended up installing a trial version of the same product in a different directory which reinstalled all the necessary dll and plugin files the 'full version' needed from the windows directory)


You can plug your old drive back in via the IDE cable and power if you wish. Either you can wipe it clean and use it as more space or you can keep it as a backup should your new SATA drive go into a spas and fail on you. (If you wish to boot from the IDE drive then just change the priority of booting in the BIOS back to IDE first instead of SATA).


Hope this helps any of you doing this kind of thing in the near future.

JJ
__________________
Forum Administrator
Mail : jammyjim@planetarion.com // IRC : #forums
__________________
It's not personal, it's just business.

Last edited by JammyJim; 11 Oct 2005 at 10:06.
JammyJim is offline   Reply With Quote
Unread 13 Oct 2005, 18:12   #2
Androme
☆ ♥ 
 
Androme's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 3,540
Androme can only hope to improve
Re: IDE to SATA Guide

This is exactly what I needed a week ago and a bit before I sent my SATA drive back

Thanks I guess, this is bookmarked for future reference.
__________________
R3: LegioN (came #32) || R4: BlueTuba
R5: WolfPack Order || R6: Wolfpack
R7: Fury
----------retired-------
R52-R55: Apprime
R56-R57: FaceLess
R58-60: Apprime/Ultores
Androme is offline   Reply With Quote
Unread 19 Nov 2005, 16:30   #3
Rytenuff
Guest
 
Posts: n/a
Re: IDE to SATA Guide

In Stage 3 of your tut. you say install the SATA drivers into Windows. How would I exactly do this?
I assume you mean that I should install the drivers into Windows on my IDE drive so that when I clone that to my SATA drive the drivers for the SATA controller will be cloned in too and the SATA drive should boot into Windows OK?
I can find no way of installing the SATA drivers to my IDE Windows partition. If I right click on the file Si3112r " Setup information" , I get the option "Install" but clicking this does nothing. Do I have to load the files (drivers) in manually one by one? If so where do they go?
So to recap, how do I accomplish Stage 3?

Thanks

OOPPS! A jumper was set to disable SATA ( blush). Once fixed, Windows found new hardware and installed the driver from the CD.
Just maybe, someone else who is struggling with this same problem might find they have made the same mistake , so I won't delete the post . Cheers!

Last edited by Rytenuff; 20 Nov 2005 at 22:51.
  Reply With Quote
Unread 12 Apr 2006, 01:44   #4
JetLinus
Friendly geek of GD :-/
 
JetLinus's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: On my metal roid
Posts: 939
JetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud ofJetLinus has much to be proud of
Re: IDE to SATA Guide

There is a way without doing a repair install or reinstalling any application whatsoever.

The problem with the blue screen occurs whenever you clone a HDD with your system on it.
Windows won't make your cloned HDD drive C:, and that leads to various internal "path not found" errors, that produce the blue screen.

The solution is quite "simple": You have to edit a registry key. Somewhere Windows stores which physical HDD gets assigned which drive letter. You need to change it. I forgot where exactly it's stored, either MS' KB articles hepled, or just google. I forgot what the key names where, something with "Volume" in it in HKEY_LOCAL_MACHINE...

I did that myself a while ago...
Well, that's nicer than re-installing.

Use something like Windows PE or Winternals Boot CD or something to get to regedit...
__________________
[] Entropy increases! :-/
JetLinus is offline   Reply With Quote
Unread 12 Apr 2006, 09:28   #5
JammyJim
Godfather
 
JammyJim's Avatar
 
Join Date: May 2000
Location: England
Posts: 5,231
JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.JammyJim has ascended to a higher existance and no longer needs rep points to prove the size of his e-penis.
Re: IDE to SATA Guide

It didnt bsod because of the drive letter. I know this because i did a successful clone using norton ghost the first time. When i rebooted with only the sata drive plugged in it loaded windows but the hdd was labelled f:\

Everything worked fine and dandy for windows but there was no way to reassign to c:\ as this had been reserved or somesuch. I googled for ages trying to find a way round it but ended up having to perform the above to get everything working.
__________________
Forum Administrator
Mail : jammyjim@planetarion.com // IRC : #forums
__________________
It's not personal, it's just business.
JammyJim is offline   Reply With Quote
Unread 15 Jan 2008, 12:24   #6
sanderson2
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1
sanderson2 is an unknown quantity at this point
Re: IDE to SATA Guide

please forgive my ignorance but i have a pentium 4 based pc which is in need of a bit of help i run 2 ide hard drives on it and a 550 psu im going to change to a 750 watt psu as the pc is on 24 hours a day 365 days a year..now hard drives would i gain anything from changing to sata drives ive seen conections that simply plug into the ide to convert but is it a waste of time im thinking of going to 1 hard drive of 500gb capacity i run 2 dvd burners that conect via ide cable can these just be conected via the same sata cable? im very limited in pc knowlage

if i have done wrong posting on here then i apologise
sanderson2 is offline   Reply With Quote
Unread 29 Oct 2008, 13:23   #7
[DW]Entropy
Ent|lunch
 
[DW]Entropy's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Liverpool
Posts: 544
[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold[DW]Entropy is a splendid one to behold
Re: IDE to SATA Guide

though maybe not completely related, for those wishing to use SATA drives simply as storage

Here is quite a handy tool which alows you to plug in SATA drives and access them through USB making them quite handy for storing large amounts of data
__________________
[F-Crew] - You know when you've been [FC]uked

"Don't tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results."

"Ars longa, vita brevis, occasio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile"
[DW]Entropy is offline   Reply With Quote
Unread 19 Dec 2008, 12:57   #8
nathan3011
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1
nathan3011 is an unknown quantity at this point
Re: IDE to SATA Guide

Hey i just wanted to drop you guys a quick thank you for this, i'm at worka t the moment but i've printed all the information off and when i get home i will run though all the steps that you guys have posted and i'll let you know how it went and whther everything work in the next few days.

But yeah, basically just wantd to say tahnks guys this was an extremely big help to me
nathan3011 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2002 - 2013